De Pomeranian wie kent ze ondertussen niet. Het zijn prachtige verschijningen en hondjes die wel van knuffelen houden. Ze kunnen over het algemeen goed met kinderen overweg. En vinden dit zelfs vaak heel leuk. Natuurlijk is dit ook altijd een beetje afhankelijk van het karakter van een hondje maar tot nu toe hebben wij meegemaakt dat ze echt dol zijn op kinderen. Je ziet veel van deze hondjes aangeboden worden overal en nergens. Ook wij hebben dit zelf meegemaakt toen we opzoek waren naar een echte Pomeriaan. Het was in Nederland zelf eigenlijk niet eens echt mogelijk. Op marktplaats zag je veel voorbij komen maar al snel zouden dat groot uitgevallen keeshonden worden. En dat wilde we niet. Toch trappen mensen er nog steeds in en denk je een Pomeriaan te kopen en krijg je uiteindelijk een keeshond. Maakt je liefde op dat moment niet minder meer voor het hondje maar het is toch niet helemaal wat je voor ogen had. Wij hebben ondertussen al heel veel mensen enorm blij gemaakt met een mooie en gezonde Pomeriaan. Wij werken enkel met pups met een FCI aangesloten stamboom om zo broodfok uit te kunnen sluiten. Want dat is iets waar wij niet aan mee willen werken. Een stamboom organisatie gaat namelijk geen stambomen afgeef aan broodfok praktijken. Waarom wij denken dat wij jou aan een leuke Pomeriaan kunnen helpen die gezond, lief, aanhankelijk en speels is omdat we dit nu al een hele tijd doen. We echt enorm veel van dieren houden en we ze ook echt zorgvuldig uitkiezen. Natuurlijk blijft een pup van een foto en video kiezen niet super makkelijk. Maar tot nu toe hebben we als de baasjes hun pup komen ophalen altijd hele enthousiaste pups gehad die niet kunnen wachten om met hun nieuwe baasje mee te gaan. Wij werken ook met een overeenkomst om zo de baasjes ook een garantie te kunnen geven voor in de toekomst. We zullen altijd aanspreekbaar blijven ook als de pup al mee naar huis. Geen enkele vraag is te gek en we zullen zo goed mogelijk ons best doen elke vraag zo nauwkeurig mogelijk te beantwoorden! Onderaan vind je onze veel gestelde vragen terug en ook een foto met de fases waar een Pomeranian doorheen gaat zodat je weet als je een pup aan zou schaffen die nog wel wat kan veranderen. En zo geheten even de ‘’UGLY’’ fase doorgaat.

Een Dwergkeeshond is levendig en aanhankelijk. Het beestje vindt niets zo fijn als lekker met zijn baasje zijn. Om te knuffelen, maar ook om lekker samen te spelen. De Dwergkeeshond heeft veel aandacht nodig: het beestje vindt het heerlijk om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Dat je deze hond regelmatig moet borstelen, vindt het beestje helemaal niet erg. Die wekelijkse borstelbeurten vindt je trouwe viervoeter heerlijk.

Toch is de Dwergkees niet erg gesteld op vreemde mensen. Tegen vreemde mensen is het beestje zeker niet agressief, maar wel wat afwachtend. Ook wordt lang niet iedereen door dit hondje geaccepteerd. Het beestje is wat dat betreft kieskeuriger dan andere gezinshonden. En hoewel het hondje klein is, is het zeker geen bangerik. Sterker nog, de Dwergkees is zelfverzekerd en niet bang om zich te laten gelden tegenover grotere honden. Gezien zijn zelfverzekerde houding moet je het hondje als baas soms tegen zichzelf beschermen.

Een Dwergkees is erg slim en bovendien leergierig. Wat de opvoeding van het hondje in de weg kan zitten, is het feit dat de Dwergkeeshond erg zelfverzekerd en eigenwijs is. Wil je jouw hondje goed op kunnen voeden? Start dan vroeg met de opvoeding, want dan kun je het eigenwijze beestje een stuk beter trainen.

Heb je een Dwergkees, dan is het erg belangrijk om een actieve rol te spelen in de socialisatie van het beestje. Ook is het belangrijk een goede onderlinge communicatie met de hond te krijgen. Een Dwergkees kan zichzelf namelijk in gevaar brengen bij andere (grote) honden, door zijn zelfverzekerde houding. Met een goede socialisatie voorkom je problemen en met een goede onderlinge communicatie kun je op de juiste manier handelen als er toch een probleem met een andere hond ontstaat.

Je mag je Dwergkeeshond best streng toespreken, maar het is uit den boze om dit hondje fysiek te straffen. De Dwergkeeshond is namelijk erg gevoelig. Straf je het beestje fysiek, dan breekt het vertrouwen. Als dit eenmaal het geval is, kan het kleine hondje agressief worden. Dit wil je uiteraard voorkomen.

De Pomeriaan is vriendelijk van aard maar moet net als ieder nieuw huisdier voorzichtig bij andere huisdieren geïntroduceerd worden.

De Dwergkees vindt het zo fijn om lekker met de baas te spelen, dat het beestje dit wel de hele dag door kan doen. Spelen, fietsenzwemmen en rennen met de baas: alles is leuk voor de Dwergkeeshond. Houd je van het maken van lange wandelingen? Dan kun je jouw hondje beter thuis laten. De Dwergkees is namelijk niet gebouwd op het maken van lange stukken lopen. Bovendien vindt het beestje het leuker om gericht met je te spelen. (Kort) wandelen is fijn, maar lekker samen stoeien en spelletjes spelen is nog veel leuker.

De juiste voeding merk je aan de vacht, de tanden en zeker aan de uitwerpselen. Tafelrestjes voor honden niet goed is, honden stammen af van de wolven en honden aten ook geen aardappelen, spaghetti en groenten in de vrije natuur. Geef ook geen andere snoepjes tussendoor. Dat is niet nodig en wat je niet gewoon maakt moet je ook nadien niet afleren.

PomQueens adviseert Royal Canin Puppy XS. Deze voeding voldoet aan de hoge energiebehoefte tijdens de groeiperiode van de pup van een zeer klein ras en komt tegemoet aan de kieskeurige eetlust. Een uitgebalanceerde inname van voedingsvezels (waaronder psyllium) helpt de darmpassage te stimuleren en de kwaliteit van de ontlasting te verbeteren.

Verdeel de voeding over meerdere maaltijden per dag!

Wanneer de pup oud genoeg is en het nest mag verlaten dan heeft hij al een aardig dik en lang vachtje. De fokker zal de pups aan het borstelen hebben leren wennen. Dit zet u uiteraard voort. In de aanleer periode dagelijks borstelen, daarna zal 1 x per week borstelen voldoende zijn. Als de dieren er van jongs af aan goed aan wennen dan vinden ze het later vaak een leuke gebeurtenis. Borstel in het begin niet langer dan een paar minuten achter elkaar. Als we de Dwergkeeshond,  Pomeriaan zo op het eerste gezicht zien, lijkt het alsof er veel tijd in de vachtverzorging gaat zitten. Het tegendeel is waar. De ondervacht is wollig, maar de boven vacht bestaat uit langere niet al te zachte dekharen. De Dwergkeeshond wordt meer geborsteld dan gekamd. Hiervoor gebruiken wen een universele borstel tijden de verharing en voor wekelijks gebruik. Ook een varkensharen borstel en een middel grove kam heeft u regelmatig nodig. Door het borstelen verwijderen we niet alleen eventueel vuil, maar wordt ook de huid gemasseerd. Dit bevordert de bloedsomloop in de huid, waardoor de vacht een optimale conditie behoudt. De bevedering (lange haren aan de voorpoten) wordt voorzichtig gekamd.

Dwergkeeshonden, Pomerianen worden tegendraads geborsteld. Te beginnen bij de kop: de nekharen achter de oren borstelen we naar voren. U houdt het haar met een hand plat en gaat laagje voor laagje verder. Achter de oren kan een klit zijn ontstaan. Voorzichtig uitpluizen en dan vanaf de uiteinden van de haren voorzichtig uit elkaar kammen. Achter de oren eventueel een beetje droogpoeder strooien en even later goed uitkammen. De staart in de groeirichting borstelen. Bij regelmatig borstelen hoeft een Pomeriaan eigenlijk niet gewassen te worden. Mocht wassen noodzakelijk zijn door onvoorzien omstandigheden of voor het tonen op de show: gebruik dan altijd een speciale shampoo voor honden. De shampoo mag niet in de ogen of oren terechtkomen. Het schuim moet goed uitgespoeld worden (ingedroogde shampoo resten of niet voor honden geschikte shampoos kunnen jeuk en irritatie veroorzaken). De hond mag pas weer naar buiten als hij helemaal droog is, ook een hond kan nl kouvatten. De schaar wordt gebruikt om de lange haren bij de tenen weg te knippen. Bij de Pomerianen worden de haren van de oren geknipt. Wilt u met de hond gaan showen vraag de fokker van uw hond dan om advies. De Pomeriaan wordt nooit geschoren , dus ook niet in de hete zomer. De vacht bedekt de huid als een isolerende laag. Wordt de hond geschoren dan wordt hij plotsklaps blootgesteld aan ultraviolet zonlicht dat op zijn huid inbrand. Om de kraag mooi en vol te houden is het aan te raden de Pomeriaan binnenhuis niet met een halsband om te laten lopen. Het is beter om de hond bij het uitlaten een riem om te doen . Koop geen harde, stugge halsband die de vacht kan beschadigen.

Een goed gebit zorgt voor een goede conditie, de hond moet immers goed kunnen eten. Gebitscontrole is met enige regelmaat aan te bevelen. Met name in de puppyperiode is dat belangrijk. De honden beginnen rond hun 4e levensmaand te wisselen. Dat proces verloopt normaal probleemloos, bij de Pomeranian hebben we een enkele keer problemen bij het wisselen. De melktandjes zitten dan te goed vast. Een goede kluif kan dan helpen. Is dit dan niet voldoende , dan kan de dierenarts de melktandjes verwijderen.  Het regelmatig eten van harde brokken draagt bij tot een schoon , gezond gebit. In de dierenwinkel vindt u kauwkluiven die tandsteen helpen voorkomen en een frisse adem bevorderen. Tandenpoetsen kan bij een hond ook gedaan worden. Er zijn speciale borsteltjes voor te koop. Wen de honden al op jonge leeftijd het poetsen, dan gaat het zeker goed.

De ogen van de Pomeranian moeten dagelijks nagekeken worden. In de ooghoeken kunnen klontjes opgedroogd traanvocht zitten. Deze zijn te verwijderen door met de duim in een neerwaartse beweging weg te vegen. Als u dit vies vindt of onhandig bij de Pomeranian, dan kunt u een watje of wattenstaafje met lauw gekookt water nemen. Het schoonhouden van de ogen kost maar een paar seconden per dag. Sla het dus niet over.Is de scheiding van de ogen gelig of groenig, dan is er sprake van een ontsteking. Bij een ontsteking en zeker als de oogleden verdikt en rood zijn, moet de dierenarts het dier nakijken. Oogzalf of oogdruppels zullen in de regel de ziekte snel verhelpen. Pomeranian pups zijn ondernemend en nieuwsgierig. Zorg dat er geen prikkende voorwerpen zijn die in hun oogjes kunnen prikken.

Tijdens het verzorgen van de Pomeranian worden de oren wel eens vergeten. Toch moeten ze minstens een maal per week worden nagekeken. De Pomeranian heeft rechtopstaande oren, waardoor we makkelijk in de oorschelp kunnen kijken. Zijn de oren erg vies of bevatten ze veel oorsmeer, dan moet u ze schoonmaken. Doe dit bij voorkeur met een schoon katoenen doekje, natgemaakt met lauw water of baby olie. Gebruik vanwege de pluizen liever geen watten. Ga nooit met een voorwerp in de gehoorgang. Een hond die vaak aan zijn oren krabt, kan last hebben van vieze oren, oorontsteking of oormijt.