Franse Bulldogs zijn ongecompliceerde opgewekte honden: ze zijn slim, vriendelijk, houden van knuffelmomenten en zijn makkelijk op te voeden. Ze houden – door hun kortademigheid – eerder van korte wandelingen en blaffen bijna niet. Over het algemeen kunnen ze goed met andere honden overweg, zijn ze speels en oplettend. Bovendien zijn ze kindvriendelijk en hebben ze geen jachtinstinct. Hierdoor kunnen ze goed overweg met huiskatten of de kat van de buren. Al deze eigenschappen in combinatie met hun grootte zorgen ervoor dat ze erg geliefde stadshonden zijn.
De Franse Bulldog
De vrolijke Franse Bulldog, door fans vaak ook “bully” genoemd, is een sympathieke kleine hond die met zijn charme en grote knuffelbehoefte elke hondenvriend om zijn poot wikkelt.
Gedrag
De Franse Bulldog is een gezelschapsdier. Het is een slimme, vriendelijke, vrolijke en speelse hond. Volhardend als hij perse iets wil! Het is de perfecte huishond en gooit hoge ogen als gezelschapsdier. Ziet er moedig uit door zijn bouw en is dat ook, kan zeer onstuimig zijn en is lichamelijk behoorlijk gehard. Vergis je echter niet door alleen op het uiterlijk af te gaan. Het is namelijk een gevoelige hond. De Franse Bulldog is zeer gevoelig voor je stem, maar ook voor stemmingen in huis. De hond is niet graag alleen (maar welke hond is dat wel?). Het is een aanhankelijke hond. Stop de hond niet in een bench maar laat hem of haar deel uitmaken van het gezin. Pas dan zal dit ras gelukkig zijn. Blaffen doet hij niet veel, maar bij onraad laat hij zich zeker horen. Het is een enthousiaste hond, soms een beetje te enthousiast.
Opvoeding
Als je graag een Frenchie wilt met een fijn karakter, dan is een goede opvoeding en socialisatie van groot belang. Dit geldt overigens voor elk hondenras.
De opvoeding begint al op het moment dat je jouw nieuwe huisgenoot op mag halen. In de eerste periode is voldoende rust van groot belang. Uiteraard is dit wel de uitgelezen periode om de Franse Bulldog zindelijk te maken. Na een aantal weken kan er begonnen worden met de socialisatie.
In deze periode is het van groot belang dat je jouw Franse Bulldog laat wennen aan vreemde mensen, dieren en andere vreemde situaties die bij het dagelijks leven horen. Wees consequent in het opvoeden van een Frenchie.
Deze grappige hondjes leiden je namelijk makkelijk om de tuin door hun vertederende blik. Omdat de Franse Bulldog zeer gevoelig is voor het verheffen van de stem, is dit een prima manier om de hond mee te kunnen corrigeren.
De Frenchie is ook op jonge leeftijd al een echte aandachtvrager. Probeer dit gedrag niet te stimuleren door het te negeren of direct te corrigeren. Op deze manier voorkom je dat jouw Franse Bulldog straks de touwtjes in handen krijgt. Franse Bulldoggen hebben een fantastisch karakter maar vereisen wel enige ervaring met het opvoeden van honden. Zo moet je vooral consequent en volhardend zijn op een vriendelijke maar duidelijke manier. De Franse Bulldog is met een goede opvoeding een vriend voor het leven met een fantastisch uiterlijk.
Overweg met andere dieren
Een Franse bulldog is niet bepaald dol op andere dieren, maar net zoals bij jonge kinderen, kan je hen er op jonge leeftijd wel aan laten wennen. Als ze vanaf jongsafaan gewend zijn aan andere dieren, tolereren ze hen wel. Je moet niet verwachten dat een Franse Bulldog de beste vrienden wordt met je kat, maar hij zal je kat ook niet aanvallen of iets in de weg leggen. Meestal zal de kat gewoon genegeerd worden. Maar stiekem eist een Franse Bulldog toch liefst alle aandacht van zijn baasjes op. Dus hij kan gerust zonder andere huisdieren of speelkameraadjes.
Beweging
Ze hebben niet veel beweging nodig zoals andere honden, maar ze hebben wel wat beweging nodig in hun dagelijkse routine.
Het bewegingsregime voor Franse bulldogs hangt ook af van hun leeftijd. Frenchie puppy’s houden van hun speeltijd, maar als het gaat om traningsoefenen hebben ze niet veel nodig in vergelijking met oudere Frenchies.
Voeding
De juiste voeding merk je aan de vacht, de tanden en zeker aan de uitwerpselen. Tafelrestjes voor honden niet goed is, honden stammen af van de wolven en honden aten ook geen aardappelen, spaghetti en groenten in de vrije natuur. Geef ook geen andere snoepjes tussendoor. Dat is niet nodig en wat je niet gewoon maakt moet je ook nadien niet afleren.
Een Franse Bulldog heeft speciale voeding nodig. Dit heeft allemaal te maken met zijn korte snuit en lichaamsbouw. Je kunt bij verschillende dierenspeciaalzaken deze voeding kopen. Belangrijk is dat de voeding alle vitamines en mineralen bevatten, om zo problemen met zijn ledematen te voorkomen. Met name bij jonge Franse Bulldogs is het zeer belangrijk om op de voeding te letten, omdat er anders instabiele gewrichten en ledematen kunnen ontstaan. Er wordt dan ook onderscheid gemaakt tussen voeding voor jonge Franse Bulldogs en volwassen Franse Bulldogs. Houd hier dus rekening mee en koop het juiste voer om zo problemen te voorkomen.
PomQueens adviseert Brit hondenvoer. Deze hondenbrokken zijn gemaakt op basis van kalkoen en haver. Het hondenvoer is geschikt voor optimale gewichtsbeheersing en een goede hartgezondheid van uw Franse Bulldog. Ook de gewrichten van uw hond worden ondersteund door de speciale ingrediënten die verwerkt worden in Brit hondenvoer
Verdeel de voeding over meerdere maaltijden per dag!
Vacht en borstelen
De Franse bulldog heeft een korte, fijne, gladde vacht die makkelijk te verzorgen is. In feite zijn de verzorgingsroutines minimaal.
Borstel de vacht één keer per week met een rubberen honden handschoen of een zachte borstel. Doe uw Franse bulldog maandelijks in bad of als de vacht erg vies is.
Veel belangrijker is het verzorgen van de rimpels in het gezicht en het regelmatig verzorgen van de oren. Gebruik hiervoor een wattenstaafje of washandje met water en maakt het daarna goed droog.
Gebit
Een goed gebit zorgt voor een goede conditie, de hond moet immers goed kunnen eten. Gebitscontrole is met enige regelmaat aan te bevelen. Met name in de puppyperiode is dat belangrijk. De honden beginnen rond hun 4e levensmaand te wisselen. Dat proces verloopt normaal probleemloos, bij de Franse bulldogs hebben we een enkele keer problemen bij het wisselen. De melktandjes zitten dan te goed vast. Een goede kluif kan dan helpen. Is dit dan niet voldoende , dan kan de dierenarts de melktandjes verwijderen. Het regelmatig eten van harde brokken draagt bij tot een schoon , gezond gebit. In de dierenwinkel vindt u kauwkluiven die tandsteen helpen voorkomen en een frisse adem bevorderen. Tandenpoetsen kan bij een hond ook gedaan worden. Er zijn speciale borsteltjes voor te koop. Wen de honden al op jonge leeftijd het poetsen, dan gaat het zeker goed.
Ogen en oren
De ogen van de franse bulldog moeten dagelijks nagekeken worden. In de ooghoeken kunnen klontjes opgedroogd traanvocht zitten. Deze zijn te verwijderen door met de duim in een neerwaartse beweging weg te vegen. Als u dit vies vindt of onhandig bij de Franse bulldog dan kunt u een watje of wattenstaafje met lauw gekookt water nemen. Het schoonhouden van de ogen kost maar een paar seconden per dag. Sla het dus niet over.Is de scheiding van de ogen gelig of groenig, dan is er sprake van een ontsteking. Bij een ontsteking en zeker als de oogleden verdikt en rood zijn, moet de dierenarts het dier nakijken. Oogzalf of oogdruppels zullen in de regel de ziekte snel verhelpen. Pomeranian pups zijn ondernemend en nieuwsgierig. Zorg dat er geen prikkende voorwerpen zijn die in hun oogjes kunnen prikken.
Controleer wekelijks de binnenkant van het oor,deze dient schoon te zijn met eventueel wat haar er in. Wanneer je een bruinige smeer of korstjes in het oor ziet, gebruik dan een goede kwaliteit oorreiniger. Afhankelijk van de oorreiniger laat u wat druppels in de oorgang lopen, waarna u deze masseert. Met een tissue kunt u daarna het oppervlakkige vuil verwijderen.
Gebruik nooit een wattenstaafje, hiermee duwt u het vuil juist verder in de oorgang, met kans op ontstekingen. Een gezond oor is schoon en reukloos. Is het oor aan de binnenkant fel rood of komt er een zwarte of groene substantie uit, ga dan even langs de dierenarts. Grote kans dat de hond een oorontsteking heeft. Vaak is een oorontsteking ook te ruiken, er komt dan een vieze geur uit het oor.